FAQ – Trykbeholder

Ja, en udstyrsjournal kan godt være udformet elektronisk/digitalt, men den skal være således indrettet og sikret, at den i hele udstyrets levetid af ejer kan stilles til rådighed for betjeningspersonalet, arbejdstilsynet og de involverede inspektionsorganer. Det er vigtig, at der må ikke kunne foretages ændringer i journalens historik.

En luftbeholder er underlagt lovpligtig inspektion af et inspektionsorgan, når dens produkttal er 1000 eller over. Produkttallet udregnes ved at gange beholderen Volume med indstillingstrykket på sikkerhedsventilen. Hvis du er i tvivl om udregningen, så kontakt os for afklaring.

OBS: Hver opmærksom på, at beholdere indeholdende fludia i gruppe 1 (eksplosive, brandfarlige, brandnærende eller giftige), samt pladevarmevekslere, er grænsen for produkttallet 200

Sikkerhedsventiler skal verificeres med passende mellemrum jf. BEK 100. Hvis leverandørens anvisninger ikke indikerer, at der skal ske en verifikation oftere end hvert 4. år, har 4 år været Arbejdstilsynets praksis. En praksis vi som inspektionsorgan følger.

Hvis vi ser forhold, der skaber tvivl om, hvorvidt en sikkerhedsventil fungerer korrekt, kan der stilles krav om fysisk afprøvning eller udskiftning.

Når køleanlæg med 25 kg. kølemiddel eller mindre opstilles i en bygning, er der ikke et krav om et separat maskinrum. Køleanlæg med 25 kg. kølemiddel eller mindre kan f. eks opstilles i et teknikrum. I et teknikrum er det tilladt at have andre tekniske installationer end det for køleanlægget nødvendige. Når køleanlæg med mere end 25 kg. kølemiddel opstilles i en bygning, skal kompressor, receiver, olieudskiller o.l. placeres i et eller flere maskinrum. Maskinrum må ikke indeholde faste arbejdspladser. Maskinrummet må ikke indeholde andre tekniske installationer end det for køleanlægget nødvendige. Du kan læse meget mere om kravene til det separate maskinrum i BEK 100, samt tilhørende vejledning B 4.4. Ligesom vi altid sidder klar til at hjælpe med en afklaring.

Ja, vi kan rådgive i lettere grad omhandlende konkrete situationer ved opstilling og inspektioner. Vi sidder altid klar på telefonen til rådgivning inden for gældende standarder.

Nej, Dansk Trykinspektion kan ikke udføre service af diverse anlæg, da vi skal udføre inspektions- og verificeringsopgaver uafhængigt. 

Modul A2

Modul A2-certifikatet hos Dansk Trykinspektion omfatter følgende:

  1. Intern Produktionskontrol: Producenten sikrer gennem systematiske interne procedurer og test, at trykudstyret opfylder de grundlæggende sikkerhedskrav i PED.

  2. Overvågning af Slutkontrol og Test: Dansk Trykinspektion, som er en uafhængig og bemyndiget tredjepart, overvåger producentens slutkontrol og test af trykudstyret. Dette inkluderer:

    • Gennemgang af producentens dokumentation og kontrolprocedurer.
    • Stikprøvekontrol af slutprodukterne for at sikre, at de opfylder de krævede standarder.
    • Bekræftelse af, at alle testresultater er tilfredsstillende, og at eventuelle fejl og mangler er blevet korrekt adresseret.

Fordele ved at få et PED Modul A2-certifikat hos Dansk Trykinspektion:

  • Overholdelse af Lovgivning: Certificeringen sikrer, at udstyret er i fuld overensstemmelse med EU’s trykudstyrsdirektiv, hvilket er nødvendigt for at få CE-mærket.
  • Sikkerhed og Pålidelighed: Ekstern overvågning og kontrol af slutprodukter sikrer høj sikkerhed og kvalitet, hvilket reducerer risikoen for fejl og forbedrer udstyrets pålidelighed.
  • Markedsadgang: Med et PED Modul A2-certifikat kan producenterne lovligt markedsføre deres trykudstyr i hele EU, hvilket åbner op for større markedsmuligheder.

Dansk Trykinspektion garanterer, at alle processer omkring overvågning af slutkontrol og test udføres i overensstemmelse med de gældende regler og standarder, hvilket sikrer høj kvalitet og sikkerhed for trykudstyret.