FAQ – Trykbærende udstyr

Hvordan beregner jeg et produkttal?
Jf. bekendtgørlese 498:  Produkttal: Indstillingstryk i bar gange volumen i liter. Ved bestemmelse af produkttallet for en dampkedel bestående af flere stykker trykbærende udstyr skal det totale volumen indgå.

Hvornår skal der være bruser ved ammoniak køleanlæg?

Jf. DS 378-3 pkt. 5.14.3.2 Skal der ved en fyldning på 1000 kg eller mere være etableret et nødbruseanlæg


Må der være placeret andre komponenter end de der er nødvendige for køleanlægget i et maskinrum ?
Nej der må ikke placeres andre komponenter end for de komponenter der er nødvendige for driften og vedligeholdelsen af anlægget.
Jf. bek. 1977 Bilag 7 pkt. 3.3

Hvad er kravene til placering af køleanlæg/varmepumper opstillet inde i en bygning?
Når køleanlæg med 25 kg. kølemiddel eller mindre opstilles i en bygning, er der ikke et krav om et separat maskinrum. Køleanlæg med 25 kg. kølemiddel eller mindre kan f. eks opstilles i et teknikrum. I et teknikrum er det tilladt at have andre tekniske installationer end det for køleanlægget nødvendige. Når køleanlæg med mere end 25 kg. kølemiddel opstilles i en bygning, skal kompressor, receiver, olieudskiller o.l. placeres i et eller flere maskinrum. Maskinrum må ikke indeholde faste arbejdspladser. Maskinrummet må ikke indeholde andre tekniske installationer end det for køleanlægget nødvendige. Du kan læse meget mere om kravene til det separate maskinrum i BEK 100, samt tilhørende vejledning B 4.4. Ligesom vi altid sidder klar til at hjælpe med en afklaring.

Tekst

Tekst

Hvornår skal sikkerhedsventiler skiftes / verificeres? 

I bekendtgørelse 1977 bilag V skal sikkerhedsventiler verificeres med passende mellemrum, arbejdstilsynet praksis har været minimum hvert fjerde år, med mindre leverandøres anvisning forskriver hyppigere. 

 

Hvilken dokumentation skal jeg fremvise for inspektionsorganet

§ 20. Ejeren skal føre en ajourført liste over virksomhedens trykbærende udstyr og enheder i kontrolklasse A og B, der på forespørgsel skal forevises inspektionsorganet og Arbejdstilsynet. Ejeren skal på Arbejdstilsynets forlangende oplyse, hvor udstyret befinder sig.

§ 21. Ejeren skal dokumentere, at opstillingskontrollen eller den periodiske undersøgelse er gennemført med tilfredsstillende resultat ved inspektionsorganets rapport, påtegning af besigtigelsesskilt og i udstyrsjournalen, jf. dog § 16.

Modul A2

Modul A2-certifikatet hos Dansk Trykinspektion omfatter følgende:

  1. Intern Produktionskontrol: Producenten sikrer gennem systematiske interne procedurer og test, at trykudstyret opfylder de grundlæggende sikkerhedskrav i PED.

  2. Overvågning af Slutkontrol og Test: Dansk Trykinspektion, som er en uafhængig og bemyndiget tredjepart, overvåger producentens slutkontrol og test af trykudstyret. Dette inkluderer:

    • Gennemgang af producentens dokumentation og kontrolprocedurer.
    • Stikprøvekontrol af slutprodukterne for at sikre, at de opfylder de krævede standarder.
    • Bekræftelse af, at alle testresultater er tilfredsstillende, og at eventuelle fejl og mangler er blevet korrekt adresseret.

Fordele ved at få et PED Modul A2-certifikat hos Dansk Trykinspektion:

  • Overholdelse af Lovgivning: Certificeringen sikrer, at udstyret er i fuld overensstemmelse med EU’s trykudstyrsdirektiv, hvilket er nødvendigt for at få CE-mærket.
  • Sikkerhed og Pålidelighed: Ekstern overvågning og kontrol af slutprodukter sikrer høj sikkerhed og kvalitet, hvilket reducerer risikoen for fejl og forbedrer udstyrets pålidelighed.
  • Markedsadgang: Med et PED Modul A2-certifikat kan producenterne lovligt markedsføre deres trykudstyr i hele EU, hvilket åbner op for større markedsmuligheder.

Dansk Trykinspektion garanterer, at alle processer omkring overvågning af slutkontrol og test udføres i overensstemmelse med de gældende regler og standarder, hvilket sikrer høj kvalitet og sikkerhed for trykudstyret.